Vágar

Vágar

maanantai 25. toukokuuta 2015

Suomalaisena Färsaarilla

Suomalaisiahan tunnetusti kiinnostaa hirmuisesti mitä meistä maailmalla ajatellaan ja mitä tunnettuja suomalaisia yrityksiä tai henkilöitä ulkomaalaiset tietävät. Siispä määkin aina innostun, kun joku täällä vierailevista turisteista tietää Suomesta jonkin paikan tai osaa jokusen sanan. Suurin osa turisteista on eurooppalaisia, mutta muutama on tullut myös mm. Kanadasta ja Australiasta. 

Oon ollut täällä vasta suhteellisen vähän aikaa, joten ehkä yleistäviä näkemyksiä kannattaisi tuoda julki vasta pidemmän ajan kuluttua, mutta ajattelin silti kertoa muutamista rakasta kotimaatamme koskevista keskusteluista. Suurin osa tapaamistani turisteista ei tiedä Suomesta oikeasti yhtään mitään muuta paitsi Helsingin. Muakin on monet kerrat veikattu norjalaiseksi, muttei koskaan suomalaiseksi. Monet ovat myös sanoneet, että olen ensimmäinen heidän tapamaansa suomalainen, mutta eipä se ihme olekaan kun meitä on niin vähän. 


Saapuessani tänne Mykinesin saarelle yksi ensimmäisistä kuulemistani kommenteista tuli eräältä paikallisesta: "Ai onpa hassua että oot Suomesta, tehän ette matkustele hirveesti!" Kyllä suomalaiset mun mielestä todella paljon matkustelee, mutta matkakohteena ei välttämättä ole tällaiset karut ja tuuliset saaret keskellä Atlantia. Valtaosa (ainakin omassa lähipiirissäni) valitsee ennemmin jonkin lämpimämmän kohteen. Joidenkin mielestä suomi kuulostaa hyvin paljon samalta kuin venäjän kieli, mikä on mun mielestä niin ikään omituista, koska en oo itse koskaan ajatellut niiden muistuttavan toisiaan. Muutenkin suomen kieltä pidetään, kuten tiedämmekin, todella omituisena!

Yllättävän monilla (etenkin färsaarelaisilla) tulee Suomesta ekana mieleen tuttu fraasi "tuhansien järvien maa." Oon oikeesti ollut yllättynyt siitä, että jossain muuallakin tunnetaan Suomi järvistä, jee!! Lisäksi jotkut paikalliset yhdistävät metsien paljouden Suomeen. Mun mielestä on tosi ihanaa, että Suomi tunnetaan juuri metsistä ja järvistä! Sillä lailla luonto onkin erilainen verrattuna Färsaariin, sillä en ole nähnyt täällä ensimmäistäkään puuta!

Eräs kylän vanhemmista asukkaista, keneen olen tutustunut, kertoi että on katsellut paljon kuvia poroista ja kysyi, elääkö mun kotiseudulla paljon poroja. Hänen kanssaan on toisinaan kommunikointiongelmia, koska hän puhuu tanskan ja fäärin kieliä sekaisin ja minä hänelle ruotsia ja englantia sekaisin, niin luulin hänen kysyvän sataako meillä paljon vettä ja sanoin että "ei niin paljon kuin täällä." Hän ihmetteli, että miten se on mahdollista kun ei Färsaarilla edes ole poroja. Se otti meiltä varmaan viisi minuuttia ymmärtää, että emme edes puhu samasta asiasta:D Vastaavanlaisia kielivirheitä kyllä sattuu myös tanskalaisten kanssa, koska monilla sanoilla on eri merkitys (tai jotkut sanotaan niin eri tavoin) ruotsin ja tanskan kielissä, enkä oo vielä oppinut tanskaa kovin hyvin.




Täällä olen tajunnut, miksi niin monet tutut Suomessa kehuvat aina Saksaa ja saksalaisia. Olen kuullut saksalaisista aiemmin pelkkää hyvää, ja täytyy kyllä sanoa että voin sataprosenttisesti yhtyä kehuihin näiden kokemusten perusteella! He ovat todella, todella ystävällisiä ja miellyttäviä ihmisiä ja he jaksavat keskustella ihan mistä tahansa ihan kuinka kauan tahansa!:D Saksassa on ilmeisesti ollut jonkin verran julkisuudessa suomalainen koulutusjärjestelmä, sillä monet ovat kuulleet siitä ja mulle on useampi saksalainen sanonut, että on kuullut suomalaisen koulutusjärjestelmän olevan maailman huippuluokkaa. Mää taas muistan esimerkiksi lukeneeni tämän vuoden puolella muutamankin kolumnin (suomalaisista lehdistä), joissa on otettu kantaa Suomessa vallitsevaan tilanteeseen yrittäjyydessä. Yrittäjyyttä ja yrittäjäksi ryhtymistä pitäisi tukea entistä enemmän, ja lukemissani kolumneissa on kehotettu ottamaan asiassa mallia Saksan tavasta toimia yrittäjyyden ja työntekijöiden palkkaamisen suhteen. Henkilökohtaisten kokemusteni mukaan siis kummassakin maassa suhtaudutaan toisiimme positiivisesti. :D


Eräs täällä vieraillut saksalainen turisti oli kiertänyt muutamia vuosia sitten Suomea kahden viikon ajan, ja hän oli opetellut muutamia sanoja suomea kuten "hyvää päivää", "kiitos" ja "näkemiin", ja hän mainitsi että oli turhaa opetella nuo sanat kun kukaan suomalainen ei käyttänyt niitä eikä hänelle ikinä vastattu (muuta kuin korkeintaan "hei") jos hän käytti noita sanoja. Noh, ehkäpä tilanne on nyt vuosien saatossa muuttunut, toivon mukaan!

Viikonlopun aikana tapasin myös peräkkäisinä päivinä ensimmäiset suomalaiset turistit täällä, jepajeeee!!!<3 En ois ikinä uskonut tulevani niin onnelliseksi yksinkertaisesti siitä, että tapaan suomalaisia! Oon ennemminkin ajatellut negatiivisena sellaiset matkakohteet, joissa ei muita näekään kuin suomalaisia, mutta ehkä täällä kun heihin törmääminen on niin harvinaista, sitä osaakin sitten arvostaa. Olinkin kirjoittanut juuri edellisenä päivänä viestiin, että olisi huippua nähdä ihan kuka tahansa suomalainen täällä! Ihan hassua, miten tällaisesta asiasta muodostuu niin iso ja tärkeä juttu täällä!:D Mutta oli tosiaan mahtavaa päästä höpöttelemään ihanien suomalaisten kanssa!<3


Suurin osa turisteista kyllä ihmettelee, että miten oon päätynyt Suomesta tällaiselle pikkusaarelle ja miten aion selvitä täällä, kun sää on ollut vain kylmää, sateista ja tuulista. Uskottelen aina heille sekä itselleni (ja paikalliset uskottelevat mulle:D) että kyllä tännekin tulee vielä kesä ja aurinko alkaa oikeasti paistaa ja se LÄMMITTÄÄ kesällä! Ei täällä siis koko kesää tarvitse harrastaa kerrospukeutumista. Kylässä on myös uima-allas, jonka vettä aurinko kuulemma lämmittää kesällä niin paljon että siinä saattaa voida jopa uida. Hmm, ei se siinä varmaan muuten oliskaan:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti