Vágar

Vágar

keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Siis mitkä Färsaaret?

Vietän tällä hetkellä vapaapäiviäni Färsaarten pohjoissaarilla (eli Norðoyggjar) ja majapaikkani on täällä Klaksvikissa. Muistelen, että viime talven ja kevään aikana, kun kerroin lähteväni Färsaarille, ei melkein kukaan tiennyt saariryhmän sijaintia kartalla. Vieläkin siis varmaan löytyy henkilöitä joilla ei ole hajuakaan missä Färsaaret (The Faroe Islands, lammassaaret) ovat, joten laitoin siksi kuvan Google Mapsista tähän! :D Färsaaret ovat siis kartalla tuo pieni punainen pläntti keskellä Atlantia. Tästä voikin havaita, että oon jo puolivälissä matkalla Islantiin, jonne kuukauden kuluttua suuntaan!



Yllä olevassa Färsaarten kartassa voi nähdä Klaksvikin sijainnin koillisessa. Oon tän yhden täällä viettämäni vuorokauden aikana tykästynyt tähän pikkukaupunkiin! Täällä kohtaavat "kaupunkielämä" (siis Färsaarten mittakaavassa kaupunkielämä, eihän tää siis toki mikään city oo:D) ja kaunis vuoristoinen luonto! Klaksvik on niin kotoisa paikka, että jopa määkin pystyn kuvittelemaan itseni asumassa täällä. En siis oo Färsaarille nyt muuttamassa, mutta että jos olis pakko muuttaa, niin valitsisin Klaksvikin! Tykkäsin myös Nolsoyn saaresta ja se jäi mulle lämpimän ilmapiirinsä ja kotoisan vastaanoton vuoksi positiivisena kokemuksena mieleen, mutta inhoan niin paljon noita lauttamatkoja joita oon täällä joutunut harrastaan, etten vois kuvitella käyttäväni lauttaa päivittäin tai edes viikoittain arkielämässäni. 
Enkä todellakaan pystyis asumaan kauempaa kuin tämän kolme kuukautta tuolla kotisaarellani Mykineksellä. Mykines on tuossa Färsaarten kartalla kaikista läntisin pikkuinen saari! Kuten monet monet turistit, myös mää ihmettelen tosi usein miten ne kymmenen ihmistä pystyvät asumaan siellä vuoden ympäri. Kahdeksan kuukauden ajan siellä ei tosiaan ole ketään muuta kuin ne kymmenen asukasta, eikä ainakaan mun mielestä kovin paljon tekemistäkään. Etenkään talvella. Muistan kun Nordjobbin kautta mua valistettiin saaren eristäytyneisyydestä, mutta oikeastaan vasta nyt lähiaikoina oon ymmärtänyt ihan konkreettisesti mitä saaren eristäytynyt sijainti tarkoittaa. :D

Hassut sarvet:D



Tällä minireissullani oon taas nähnyt lukuisia turisteja, jotka ovat aiemmin olleet Mykineksellä ja nyt reissaavat muilla saarilla. Voi kun tää saariryhmä on niiiin pieni, samat ihmiset pyörii joka paikassa! Mun tarinat alkaa jo vähitellen toistaa itseensä, kun kerron aina vaan turisteista ja tanskalaisista turisteista. Ja väärinymmärryksistä kielen kanssa. Ja siitä kuinka kaikki ihmettelevät mitä joku suomalainen täällä tekee. Mielenkiintoisin uusi tuttavuuteni oli eräs tanskalainen nainen, jolta sain kyydin satamasta Tórshavniin, josta sitten otin bussin määränpääni Klaksvikiin. Hän on naimisissa paikallisen miehen kanssa, ja koko perhe asuu siis nyt Färsaarilla. Mies on kalastaja ja seilaa merillä aina kaksi kuukautta putkeen, kunnes viettää taas kotona jonkin aikaa. Sanoin naiselle, että melkein kaikissa tapaamissani perheissä isä on kalastaja eikä melkein koskaan kotona. Hänen mukaansa 90 % färsaarelaisista miehistä onkin kalastajia, joten ei ihme että määkin on törmännyt tällaisiin perheisiin. En tiiä onko tuo 90 % liitoiteltu luku, mutta hurjalta kuulostaa! Tosin kalastus onkin tärkein elinkeino täällä, joten onhan niitä kalastajiakin pakko löytyä.
Tämä nainen oli (taas yksi tapaus lisää) niin ikään hyvin järkyttyneen oloinen kun kerroin tulevani Suomesta, ja kyseli miten ihmeessä oon eksynyt tänne ja vielä järkyttyneempi hän oli kun kerroin asuvani Mykineksellä. Hän vain huudahti, ettei ole koskaan nähnyt samanlaista paikkaa, joka olisi yhtä BORING kuin Mykines. Yksikin päivä siellä on hänelle liikaa. Hän ei ymmärrä, kuinka kaikki turistit hehkuttavat paikkaa fantastisimmaksi paikaksi Färsaarilla tai jopa maailmassa. Puhuttiinkin sitten, että täytyy oikeasti rakastaa luontoa, merilintuja ja karuja kelejä, jotta pystyy aidosti nauttimaan sellaisesta saaresta.
Sanoin tälle tanskalaisnaiselle myös, etten oo vieläkään ymmärtänyt miksi kaikki ihmettelevät niin kovasti että joku tulee tänne Suomesta kesätöihin, ja kukaan ei ikinä arvaa että olisin suomalainen. Hän vain huokaisi syvään, puisteli päätään ja mutisi "oot niin nuori ja viaton ettet ymmärrä sitä tai montaa muutakaan asiaa vielä pitkään aikaan."
Mää meen huomenna vielä lounaalle tän naisen luokse, niin näen samalla koko muunkin perheen! Parasta kyllä näillä omilla reissuilla on päästä tutustumaan paikallisiin ja heidän elämäntyyliinsä, tällä kertaa tanskalaisfääriläisittäin!



 Jos Nordjobb tai nordjobbkokemukset eri Pohjoismaista kiinnostavat, niin kannattaa käydä lukemassa nordjobbareista kertova artikkeli Arbeitsliv i Norden sivuilla. Linkkasinkin artikkelin jo Facebookiin, mutta tästä se myös löytyy! Artikkelissa on haastateltu mm. Grönlannissa ja Islannissa työskenteleviä nuoria.

 http://www.arbeidslivinorden.org/i-fokus/nordjobb-30-aar/article.2015-06-15.6844416331




 Toivottavasti Färsaaret on alkanut /alkaa kiinnostamaan matkakohteena yhä enemmän myös suomalaisia! Oon harmissani, kun tänne eksyy niin harvoin (ainakin Mykinekselle) suomalaisia, ja siitä syystä oonkin aina ihan superinnoissaan tavatessani jonkun ihka-aidon suomalaisen! Nytkin on kulunut monta viikkoa ettei yhtäkään ole näkynyt mailla halmeilla. :( Suosittelen Färsaaria ihan kaikille, täällä on tosi paljon koettavaa (kuten oon jo varmaaan monta kertaa sanonutkin..) ja vaikka kartalla saariryhmä näyttää tosi pieneltä, niin täällä on hirmu paljon paikkoja, joihin kannattaa tutustua. Upeita vaellusreittejä löytyy lähes jokaiselta saarelta, ja kaikki ovat keskenään erilaisia. Yksi suurimmista asioista, joka on mut yllättänyt, että saaret on niin erilaiset verrattuna kuviin. Mikään kuva tai video, jota katselin ennen tänne tulemistani, ei pystynyt antamaan sellaista käsitystä saarista kuin minkä täällä paikan päällä saa. Mykines on paras esimerkki siitä. Siellä on AIVAN erilaista kuin kuvista voisi päätellä. Tietysti sama juttu kuin jokaisessa matkakohteessa, eli tunnelman aistii vasta paikan päällä!
Söpö lammaspariskunta!


Mää oon alkanut viihtyyn täällä jo tosi hyvin enkä ois tänne saapuessani ikinä voinut uskoa kuinka loistavasti oon tänne kotiutunut. Muistan toukokuussa tänne saapuessani ajatelleeni, että suunta ei tosiaan oo muuta kuin ylöspäin ja "no ei tää oo kuin 3 kk, menee onneks nopee!" Mutta nyt onkin jo hiukan hämmentävää ajatella että enää alle kuukausi jäljellä! :( Toukokuussa työskennellessäni yksin, muistan että raskainta oli se, että kun saarella ei ollut ketään kaveria tai omanikäistä seuraa, niin 1-2 päiväksi saapuvat turistit olivat mun ystäviä ja otin sitten aina tosi raskaasti heidän lähtönsä. Höpötin päivät pitkät heidän kanssaan ja heti kun oli tutustunut paremmin johonkin, niin oli lähdön aika. Sitten oli niin surullista sanoa hyvästit ja tajuta, että ehkäpä en tule näitäkään näkemään enää koskaan. Sitten kun Fanny tuli ja sain työkaverin (josta on nyt tullut yks mun parhaimmista ystävistä!), pystyin muuttamaan turisteihinkin suhtautumista pelkkinä vierailijoina ja asiakkaina. :D Nyt kun oon tottunut tähän reissaamiseen niin voisin ihan hyvin jatkaa vielä jonkin aikaa. En mää varmaan tuolla Mykineksellä jaksais kauempaa kuin 3 kk olla, mutta ulkomailla kylläkin! 



1 kommentti:

  1. Mä olen aina halunnut matkata Färsaarille. Nyt ollaan varattu omatoimiloma Islantiin miehen kanssa ja siitä tulen omaan blogiini kirjoittamaan sitten matkan jälkeen paljon... mutta Färsaaretkin kiinnostaa! Nythän uutisoidaan Heklan mahdollisesta purkauksesta ja siksi aloin etsiä korvaavaa kohdetta 10v hääpäivämatkalle ja jos Hekla päättää purkautua, niin voi olla, että Islanninreissu vaihtuu Färsaarten reissuksi ;)

    VastaaPoista