Vágar

Vágar

maanantai 13. heinäkuuta 2015

Kesänviettoa paikallisten tapaan


Nyt kun koko kesä kuluu täällä, on tosi hankalaa tajuta että on oikeasti heinäkuu jo puolessa välissä ja "kesä" parhaimmillaan, kun täällä on niin kylmää ja harmaata. Oon kyllä kuullut, että Suomessakin on lähes yhtä kolkko sää tällä hetkellä ja taitaa olla yksi kylmimmistä kesistä vuosikymmeniin. Myös täällä monet paikalliset ovat kertoneet, etteivät ole kokeneet yhtäkään näin kylmää kesää kuin tämä kesä on. Ei lämpötila toki koskaan nouse kovin korkeaksi, mutta yleensä kesiin on silti mahtunut muutama kunnon "kesäpäivä", jolloin aurinko on paistanut ja lämmittänyt kunnolla. Nyt aurinkoa ei näy oikeastaan juuri ollenkaan. Ne muutamat aurinkoiset päivät, joita oon täällä harvakseltaan saanut kokea, ovat kyllä tosi kauniita ja saavat saaret näyttämään ihan erilaiselta kuin sumuisina päivinä. Koko paikka herää henkiin aivan uudella tavalla! Harmi vaan kun niitä ei nyt juurikaan oo, ja musta tuntuu ettei lämpötila oo noussut yhtään sen jälkeen, kun toukokuussa tänne saavuin. Tähän on kyllä hyvin jo tottunut, varmaan juuri sen vuoksi ettei ilmasto juuri eroa Suomen vastaavasta. :D
Eniten säässä harmittaa jatkuva sade sekä sumu, jolloin on tosi masentavaa lähteä ulos kun ei näe kovinkaan kauas eteensä.


Alkukesästä suurin osa tänne saapuvista turisteista oli tanskalaisia, norjalaisia tai saksalaisia. Nyt heinäkuun aikana edelleen suurin osa kaikista turisteista on tanskalaisia, mutta iso osa tulee myös Etelä-Euroopasta, kuten Italiasta ja Espanjasta. Heihin on ollut hirmu mukava tutustua, kaikki ovat kovin puheliaita ja kertovat mielellään reissuistaan ja kotimaastaan, sekä ovat kiinnostuneita Suomesta ja etenkin kylmästä talvesta siellä! :D Myös ranskalaisia on ollut nyt tosi paljon, ja mua harmittaa niin paljon kun en osaa yhtään ranskaa! :( Jotkut heistä osaa englantia tosi hyvin, mutta jotkut eivät ollenkaan. Silti hekin, jotka eivät englantia osaa, koettavat selittää paljon asioita puoliksi englanniksi ja puoliksi ranskaksi. Esimerkiksi Fanny puhuu ranskaa ja ranskalaiset on tosi otettuja siitä että saavat höpöttää täällä Färsaarilla jonkun kanssa omalla kielellään!
Täällä on ollut kyllä hauskaa huomata, että kielitaito tai sen puute ovat vihoviimeiset asiat jotka estävät keskustelun syntymisen! Aina löytyy joku keino kommunikoida ja tutustua ihmisiin, vaikkei kieltä osaisikaan. Tän oon huomannut etenkin juuri näiden ranskalaisten tai espanjalaisten kanssa, sekä fääriläisten nuorten kanssa, jos he koettavat puhua sekaisin fääriä ja tanskaa mulle ja mää ruotsia heille, eivätkä he osaa ruotsia enkä mää heidän kieltään. Tosin, kuten oon aiemminkin maininnut, mun on sata kertaa helpompi ymmärtää tanskaa paikallisten puhumana kuin tanskalaisten puhumana.

Maailman hienoin päivä täällä!! Ihana kotikylämme näyttää niiin erilaiselta ja kotoisammalta, kun sen yllä ei leiju sumupilveä!

Eräs harvinainen ilta, sekä mulla että Fannylla vapaata eikä ulkona edes sada, joten aika suunnata myöhäiselle piknikille! 
Tänne meidän kotisaarelle on nyt heinäkuussa rantautunut myös kesäasukkeja entistä enemmän. Täällä on joitakin kesäasuntoja, jonne aina silloin tällöin saapuu porukkaa muutamaksi yöksi. Tosi mukavaa, että saarella on koko ajan enemmän ja enemmän elämää ja myös muilta Färsaarren saarilta tulee paikallisia tänne. Lisäksi ollaan tavattu myös muita kesätyöntekijöitä, jotka tulevat joksikin aikaa tänne esimerkiksi kunnostamaan taloja, korjaamaan kirkkoa tai leikkaamaan ruohoa ruohokatoilta. :D Kaikki heistä ovat olleet färsaarelaisia.
Mää ja Fanny päästiin myös eräänä iltana liittymään näiden kesätyöntekijöiden ja heidän tuttujensa seuraan illanviettoon, jonne oli kokoontunut paljon saaren kesäasukkeja. Silloin tuntui, että me päästiin vilkaisemaan oikeasti näiden ihan "omaan kulttuuriin". He lauloivat koko illan ja myöhään yöhön saakka lauluja fääriksi jonkun säestäessä kitaralla, ja vaikka kaikki olivat ihan jäässä pihalla istuessamme, oli tunnelma ihanan lämminhenkinen ja vieraanvarainen!! Loppujen lopuksi täällä kyllä on aika samanlainen illanviettokulttuuri kuin Suomessakin, haha.
Muiden työntekijöiden lisäksi mää ja Fanny ollaan päästy viettämään aikaa joidenkin turistien kanssa, mikäli vaan jommalla kummalla on ollut vapaata. Camping-alueelle saapuu jonkin verran nuorempaa väkeä, joiden kanssa ollaan välillä hengailtu.
Tää saari on tosiaan herännyt ihan eri tavalla henkiin, kun vertaa vaikka toukokuuhun jolloin mun päivät koostui ainoastaan töistä ja vaeltamisesta!

En ikinä unohda ihanaa Vaksia jonka kanssa sain viettää pari päivää, hassu seuralainen! :D

Tórshavn



Sorvágur


Huomenna lähdenkin viettämään vapaapäiviäni Färsaarten pohjoissaarille ja käyn myös Färsaarten toiseksi suurimmassa kaupungissa, hieman alle 5000 asukkaan Klaksvikissa. Me ollaan myös pitkään Fannyn kanssa suunniteltu yhteistä roadtrippia vielä tän kesän aikana, ja nyt saatiin vihdoin "lupa", siis varmistus, että päästään yhdessä lähtemään!! Fint! Dejligt!!<3 Se tarkoittaa kylläkin sitä, että majatalon omistajan on pärjättävä pari päivää oman onnensa nojassa, mutta koska kumpikin meistä on täällä jaksanut painaa peräkkäisiä kuudentoista tunnin työpäiviä, niin eiköhän hänkin selviä. Luvattiin tehdä etukäteen niin monta omenapiirakkaa ja kalakeittoa kuin vain tarvitaan. :D Me siis lähdetään mun vikalla viikolla helikopterilla täältä saarelta, vuokrataan auto ja ajetaan muutaman pysähdyksen kautta pohjoissaarille. Siitä tulee niiiiin hauskaa! Meillä on täälläkin ollut jo niin hauskaa, että roadtrip varmasti kruunaa parhaalla tavalla tän kaikin puolin uskomattoman fäärikesän!


PS. Vitsit miten jänskää, Ilona just kertoi että Suomessa FST:llä on näytetty eräs tanskalainen ohjelma, joka kertoo lunneista Färsaarilla, eli precis täällä meidän Mykines -saarella!! Jaksossa kaksi tanskalaista miestä matkustavat tänne ja pyydystävät sekä syövät lunneja. Voi, kuinka pieni maailma taas onkaan kun näkee tällaisia yhteensattumia! Paikallinen saaren asukas, Esbern, kenen kanssa tanskalaiset jaksossa tutustuvat saareen ja lintuihin, on mun pomon eli majatalon omistajan mies. Asun siis heidän perheensä kanssa heidän kotonaan. Tässä linkki ohjelmaan sekä Ylen sivuille että alkuperäisversion tanskalaissivuille! :D

 http://areena.yle.fi/1-2183228?autoplay=true

https://www.dr.dk/tv/se/nak-aed-4-saeson-2013/nak-aed-en-lunde-pa-faeroeerne-6-10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti